Vai kakao ir tas pats, kas šokolāde?
Teobroma kakao ir kakao koks, kurā aug kakao pākstis. Katrā pākstī ir 20 līdz 50 kakao pupiņas, ko izmanto šokolādes pagatavošanai.
Tumšā šokolāde tīrākajā veidā ir 100% kakao. Tomēr tas bieži tiek apvienots ar cukuru, vaniļu, lecitīnu un citām sastāvdaļām, lai papildinātu vai uzlabotu tā garšu.
Lai gan daudzas no mūsu šokolādēm nav 100% kakao, tās var uzskatīt par “tīrām”, jo tās satur tikai kakao un medu vai kakao, pienu un bērzu cukuru. Mūsu šokolāde ir baudpilns dabas piedzīvojums, kas izceļ latviskās vērtības.
Vai kakao šokolāde ir veselīga?
Kakao šokolādes baudīšanai ir daudz ieguvumu veselībai. Tas ir pildīts ar polifenoliem, flavonoīdiem un antioksidantiem, kam piemīt pretiekaisuma un pretnovecošanas efekts. Tas satur arī teobromīnu, kas ir kofeīnam līdzīgs stimulants, bet bez nervozitātes vai enerģijas krituma.
Daži no daudzajiem kakao šokolādes ieguvumiem veselībai ir:
- Uzlabo kognitīvās funkcijas un mazina garīgo nogurumu
- Stiprina imūnsistēmu
- Aizsargā ķermeni no hroniskām slimībām
- Atbalsta zarnu darbību, stimulējot veselīgo zarnu baktēriju augšanu
- Turklāt kakao šokolāde iepriecina un paaugstina garastāvokli.