10 Kakao ieguvumi veselībai
Kas ir 100% kakao?
- Teobromīns
- Kofeīns
- Antioksidanti
- Būtiski minerāli
- Šķiedrvielas
- Olbaltumvielas
10 kakao ieguvumi veselībai
Šķietami pieticīgās kakao pupiņas ir uzturvielu spēkstacija. Un, tā kā to var pārveidot par tik gardu dārgumu, zinātnieki šķiet diezgan motivēti to pētīt. Jau ir veikti daudz pētījumu par kakao daudzajām priekšrocībām — lielākā daļa no tām ir neticami iespaidīgas.
Šeit ir īss ieskats dažos ievērojamākajos atklājumos.
1. Uzlabo kognitīvo funkciju
Regulāra kakao lietošana uzturā var uzlabot koncentrēšanās spējas, domāšanas ātrumu ātrumu un atmiņu, kā arī samazināt garīgo nogurumu — ne tikai uzreiz pēc kakao lietošanas, bet pat ilgtermiņā. Liela daļa no tā ir pateicoties teobromīnam, kofeīnam un visiem šiem flavonoliem. Pētījumi atklāj, ka tas pat varētu samazināt dažus ar vecumu saistītus kognitīvās disfunkcijas rādītājus.
2. Uzlabo imūnsistēmu
Lai gan vēl ir jāveic klīniskie pētījumi, lai pierādītu tiešu saikni starp kakao un imūnsistēmu, mēs varam secināt, ka ar iespaidīgo flavonoīdu un minerālvielu daudzumu kakao patēriņš var labvēlīgi ietekmēt imūnsistēmu. Tas ir labs cinka avots, kas ir viena no svarīgākajām uzturvielām cīņā pret baktērijām un vīrusiem, un tā polifenoli palīdz barot labās zarnu baktērijas, kas arī ir būtiskas spēcīgas imunitātes uzturēšanai. Kakao var pat palielināt jūsu ķermeņa balto asins šūnu veidošanos.
3. Atbalsta sirds un asinsvadu sistēmu
Kakao blīvā teobromīna un flavonolu koncentrācija lielā mērā ir atbildīga par tā spēju samazināt sirds un asinsvadu slimību risku. Minerālvielām, piemēram, kālijam un cinkam, ir arī izšķiroša nozīme spēcīgu asinsvadu un veselīgas sirds un asinsvadu sistēmas uzturēšanā. Kakao var pazemināt augstu asinsspiedienu, uzlabot asins plūsmu, novērst asins recekļu veidošanos, paaugstināt ABL ("labo" holesterīnu) un aizsargāt pret ZBL oksidēšanos. Ir izpētīts, ka tumšās šokolādes ēšana vairāk nekā piecas reizes nedēļā samazināja sirds slimību risku par 57%.
4. Aizsargā pret hroniskām slimībām un pat vēzi
Kakao polifenoliem piemīt antioksidanta, pretiekaisuma un pretkancerogēna īpašības. Tas lielā mērā palīdz aizsargāt pret oksidatīvo stresu un hroniskiem iekaisumiem, kas ir galvenie vēža un citu hronisku slimību riska faktori. Antioksidanta iedarbība var tieši ietekmēt insulīna rezistenci, palīdzot samazināt 2. tipa diabēta risku, savukārt kakao flavanolu pretiekaisuma potenciāls nodrošina aizsardzību pret visu, sākot no koronārās sirds slimības līdz hroniskai nieru slimībai.
5. Uzlabo zarnu mikrofloru
Zarnu mikrobioms ir tik vitāls un sarežģīts, ka to bieži sauc par "otrajām smadzenēm". Arvien vairāk pētījumu atklāj, cik svarīgas ir baktērijas jūsu zarnās, kad runa ir par visiem jūsu ķermeņa un smadzeņu aspektiem. Veselas zarnas var potenciāli novērst vai uzlabot veselības stāvokli, tostarp garastāvokļa traucējumus, sirds slimības, autoimūnas slimības, artrītu, aptaukošanos un vēzi. Kakao flavanolu lietošana var nodrošināt prebiotisko efektu, stimulējot veselīgu zarnu baktēriju augšanu.
6. Paaugstina garastāvokli
Vienkārši sakot, šokolāde var likt jums justies labi. Plašs kakao ķīmisko savienojumu klāsts piedāvā nozīmīgas garastāvokli uzlabojošas īpašības, tostarp teobromīns, kofeīns, feniletilamīns (citādi saukts par "mīlestības narkotiku") un daži no organismā dabiski sastopamiem antidepresantiem, piemēram, anandamīds (kura nosaukums tulkojumā nozīmē "svētlaime". ), triptofāns un serotonīns.
7. Uzlabo miega kvalitāti
Tas, cik labi tu guli, bieži ir atkarīgs no tā, cik saspringta tu esi. Kakao var būt gan enerģisks, gan nomierinošs, nodrošinot pareizo līdzsvaru katram. Tas var pazemināt asinsspiedienu (bezmiega slimniekiem bieži vien ir augstāks nakts asinsspiediens) un mazināt trauksmes sekas (vēl viena lieta, kas daudziem no mums neļauj naktīs gulēt), pateicoties tā magnija koncentrācijai un nelielam triptofāna daudzumam. Un, lai gan teobromīns ir viegls stimulants, tas joprojām var veicināt ilgāku miegu.
8. Uzlabo veiktspēju
Kakao flavanoli var ietekmēt slāpekļa oksīda biopieejamību, kas bieži vien ir līdzvērtīga uzlabotai fiziskajai veiktspējai. Pētījumi atklāj, ka pēc tumšās šokolādes ēšanas velosipēdisti patērēja mazāk skābekļa un veica garāku distanci, salīdzinot ar braucienu bez kakao. Vairāk par kakao veiktspēju uzlabojošajām īpašībām lasiet šeit.
9. Aizsargā ādu un zobus
Starp visiem šiem kakao ieguvumiem tas pat var likt jums izskatīties labi. Tās flavanoli palīdz aizsargāt ādu no saules bojājumiem. Tas savukārt var samazināt grumbas un pat palielināt kolagēna līmeni. Tikmēr teobromīna pretmikrobu iedarbība ir pierādījusi, ka tas var būt spēcīgāks par fluoru, aizsargājot zobus no bojāšanās. Jā, kakao sejas maskas tagad patiešām ir lieta.
10. Palēnina novecošanos
Vai dziļa šokolāde varētu būt jaunības noslēpums? Varbūt. Un, ja visi iepriekš minētie ieguvumi veselībai nepārliecinās jūs par kakao izturību pret vecumu, iespējams, to darīs vēl daži pētījumi. Kakao ne tikai saglabā jūsu ādu svaigu un tvirtu, bet arī var aizkavēt ar vecumu saistītu kognitīvo funkciju samazināšanos un neirodeģeneratīvus traucējumus, tostarp Alcheimera un Parkinsona slimības. Vēl viens aizraujošs pētījums atklāja, ka vienam galvenajam kakao flavonoīdam, ko sauc par epikatehīnu, pelēm ir pretnovecošanas iedarbība. Pēc regulāras diētas, kas ietvēra epikatehīnu, veco peļu gēnu ekspresija un olbaltumvielu līmenis atgādināja jauno peļu līmeni, un to izdzīvošanas rādītājs palielinājās par 69%. Protams, cilvēku pētījumi ir nepieciešami, lai pārbaudītu šo potenciālu, taču tas ir pietiekams iemesls, lai mēs ikdienas gaitās pievienotu nedaudz vairāk kakao.
Atsauces uz minētajiem pētījumiem:
Health Benefits of Methylxanthines in Cacao and Chocolate - PMC
Reinforcing effects of caffeine and theobromine as found in chocolate | Psychopharmacology
Role of Antioxidants and Natural Products in Inflammation - PMC
Role of Antioxidants in Extending Shelf Life - Food Quality & Safety
Enhancing Human Cognition with Cocoa Flavonoids - PMC
Cocoa and Chocolate in Human Health and Disease - PMC
The sweet side of dark chocolate for chronic kidney disease patients - ScienceDirect
Adaptogenic Herbs: Benefits and Effectiveness
Effect of theobromine in antimicrobial activity: An in vitro study - PMC