3. Šokolādes saruna
Ļoti dzīva, patiesa saruna par baudīšanu, realitāti, prioritātēm.
Kā tas izpaužas dzīves dunā un notikumos, kur atrast to laiku, kā nepazaudēt vai atrast sevi. ♥️
Mīļš paldies Jolantai par sarunu! 🫶
Ar cieņu un mīlestību,
Latte
10 Kakao ieguvumi veselībai
Kas ir 100% kakao?
- Teobromīns
- Kofeīns
- Antioksidanti
- Būtiski minerāli
- Šķiedrvielas
- Olbaltumvielas
10 kakao ieguvumi veselībai
Šķietami pieticīgās kakao pupiņas ir uzturvielu spēkstacija. Un, tā kā to var pārveidot par tik gardu dārgumu, zinātnieki šķiet diezgan motivēti to pētīt. Jau ir veikti daudz pētījumu par kakao daudzajām priekšrocībām — lielākā daļa no tām ir neticami iespaidīgas.
Šeit ir īss ieskats dažos ievērojamākajos atklājumos.
1. Uzlabo kognitīvo funkciju
Regulāra kakao lietošana uzturā var uzlabot koncentrēšanās spējas, domāšanas ātrumu ātrumu un atmiņu, kā arī samazināt garīgo nogurumu — ne tikai uzreiz pēc kakao lietošanas, bet pat ilgtermiņā. Liela daļa no tā ir pateicoties teobromīnam, kofeīnam un visiem šiem flavonoliem. Pētījumi atklāj, ka tas pat varētu samazināt dažus ar vecumu saistītus kognitīvās disfunkcijas rādītājus.
2. Uzlabo imūnsistēmu
Lai gan vēl ir jāveic klīniskie pētījumi, lai pierādītu tiešu saikni starp kakao un imūnsistēmu, mēs varam secināt, ka ar iespaidīgo flavonoīdu un minerālvielu daudzumu kakao patēriņš var labvēlīgi ietekmēt imūnsistēmu. Tas ir labs cinka avots, kas ir viena no svarīgākajām uzturvielām cīņā pret baktērijām un vīrusiem, un tā polifenoli palīdz barot labās zarnu baktērijas, kas arī ir būtiskas spēcīgas imunitātes uzturēšanai. Kakao var pat palielināt jūsu ķermeņa balto asins šūnu veidošanos.
3. Atbalsta sirds un asinsvadu sistēmu
Kakao blīvā teobromīna un flavonolu koncentrācija lielā mērā ir atbildīga par tā spēju samazināt sirds un asinsvadu slimību risku. Minerālvielām, piemēram, kālijam un cinkam, ir arī izšķiroša nozīme spēcīgu asinsvadu un veselīgas sirds un asinsvadu sistēmas uzturēšanā. Kakao var pazemināt augstu asinsspiedienu, uzlabot asins plūsmu, novērst asins recekļu veidošanos, paaugstināt ABL ("labo" holesterīnu) un aizsargāt pret ZBL oksidēšanos. Ir izpētīts, ka tumšās šokolādes ēšana vairāk nekā piecas reizes nedēļā samazināja sirds slimību risku par 57%.
4. Aizsargā pret hroniskām slimībām un pat vēzi
Kakao polifenoliem piemīt antioksidanta, pretiekaisuma un pretkancerogēna īpašības. Tas lielā mērā palīdz aizsargāt pret oksidatīvo stresu un hroniskiem iekaisumiem, kas ir galvenie vēža un citu hronisku slimību riska faktori. Antioksidanta iedarbība var tieši ietekmēt insulīna rezistenci, palīdzot samazināt 2. tipa diabēta risku, savukārt kakao flavanolu pretiekaisuma potenciāls nodrošina aizsardzību pret visu, sākot no koronārās sirds slimības līdz hroniskai nieru slimībai.
5. Uzlabo zarnu mikrofloru
Zarnu mikrobioms ir tik vitāls un sarežģīts, ka to bieži sauc par "otrajām smadzenēm". Arvien vairāk pētījumu atklāj, cik svarīgas ir baktērijas jūsu zarnās, kad runa ir par visiem jūsu ķermeņa un smadzeņu aspektiem. Veselas zarnas var potenciāli novērst vai uzlabot veselības stāvokli, tostarp garastāvokļa traucējumus, sirds slimības, autoimūnas slimības, artrītu, aptaukošanos un vēzi. Kakao flavanolu lietošana var nodrošināt prebiotisko efektu, stimulējot veselīgu zarnu baktēriju augšanu.
6. Paaugstina garastāvokli
Vienkārši sakot, šokolāde var likt jums justies labi. Plašs kakao ķīmisko savienojumu klāsts piedāvā nozīmīgas garastāvokli uzlabojošas īpašības, tostarp teobromīns, kofeīns, feniletilamīns (citādi saukts par "mīlestības narkotiku") un daži no organismā dabiski sastopamiem antidepresantiem, piemēram, anandamīds (kura nosaukums tulkojumā nozīmē "svētlaime". ), triptofāns un serotonīns.
7. Uzlabo miega kvalitāti
Tas, cik labi tu guli, bieži ir atkarīgs no tā, cik saspringta tu esi. Kakao var būt gan enerģisks, gan nomierinošs, nodrošinot pareizo līdzsvaru katram. Tas var pazemināt asinsspiedienu (bezmiega slimniekiem bieži vien ir augstāks nakts asinsspiediens) un mazināt trauksmes sekas (vēl viena lieta, kas daudziem no mums neļauj naktīs gulēt), pateicoties tā magnija koncentrācijai un nelielam triptofāna daudzumam. Un, lai gan teobromīns ir viegls stimulants, tas joprojām var veicināt ilgāku miegu.
8. Uzlabo veiktspēju
Kakao flavanoli var ietekmēt slāpekļa oksīda biopieejamību, kas bieži vien ir līdzvērtīga uzlabotai fiziskajai veiktspējai. Pētījumi atklāj, ka pēc tumšās šokolādes ēšanas velosipēdisti patērēja mazāk skābekļa un veica garāku distanci, salīdzinot ar braucienu bez kakao. Vairāk par kakao veiktspēju uzlabojošajām īpašībām lasiet šeit.
9. Aizsargā ādu un zobus
Starp visiem šiem kakao ieguvumiem tas pat var likt jums izskatīties labi. Tās flavanoli palīdz aizsargāt ādu no saules bojājumiem. Tas savukārt var samazināt grumbas un pat palielināt kolagēna līmeni. Tikmēr teobromīna pretmikrobu iedarbība ir pierādījusi, ka tas var būt spēcīgāks par fluoru, aizsargājot zobus no bojāšanās. Jā, kakao sejas maskas tagad patiešām ir lieta.
10. Palēnina novecošanos
Vai dziļa šokolāde varētu būt jaunības noslēpums? Varbūt. Un, ja visi iepriekš minētie ieguvumi veselībai nepārliecinās jūs par kakao izturību pret vecumu, iespējams, to darīs vēl daži pētījumi. Kakao ne tikai saglabā jūsu ādu svaigu un tvirtu, bet arī var aizkavēt ar vecumu saistītu kognitīvo funkciju samazināšanos un neirodeģeneratīvus traucējumus, tostarp Alcheimera un Parkinsona slimības. Vēl viens aizraujošs pētījums atklāja, ka vienam galvenajam kakao flavonoīdam, ko sauc par epikatehīnu, pelēm ir pretnovecošanas iedarbība. Pēc regulāras diētas, kas ietvēra epikatehīnu, veco peļu gēnu ekspresija un olbaltumvielu līmenis atgādināja jauno peļu līmeni, un to izdzīvošanas rādītājs palielinājās par 69%. Protams, cilvēku pētījumi ir nepieciešami, lai pārbaudītu šo potenciālu, taču tas ir pietiekams iemesls, lai mēs ikdienas gaitās pievienotu nedaudz vairāk kakao.
Atsauces uz minētajiem pētījumiem:
Health Benefits of Methylxanthines in Cacao and Chocolate - PMC
Reinforcing effects of caffeine and theobromine as found in chocolate | Psychopharmacology
Role of Antioxidants and Natural Products in Inflammation - PMC
Role of Antioxidants in Extending Shelf Life - Food Quality & Safety
Enhancing Human Cognition with Cocoa Flavonoids - PMC
Cocoa and Chocolate in Human Health and Disease - PMC
The sweet side of dark chocolate for chronic kidney disease patients - ScienceDirect
Adaptogenic Herbs: Benefits and Effectiveness
Effect of theobromine in antimicrobial activity: An in vitro study - PMC
Vai kakao ir tas pats, kas šokolāde?
Teobroma kakao ir kakao koks, kurā aug kakao pākstis. Katrā pākstī ir 20 līdz 50 kakao pupiņas, ko izmanto šokolādes pagatavošanai.
Tumšā šokolāde tīrākajā veidā ir 100% kakao. Tomēr tas bieži tiek apvienots ar cukuru, vaniļu, lecitīnu un citām sastāvdaļām, lai papildinātu vai uzlabotu tā garšu.
Lai gan daudzas no mūsu šokolādēm nav 100% kakao, tās var uzskatīt par “tīrām”, jo tās satur tikai kakao un medu vai kakao, pienu un bērzu cukuru. Mūsu šokolāde ir baudpilns dabas piedzīvojums, kas izceļ latviskās vērtības.
Vai kakao šokolāde ir veselīga?
Kakao šokolādes baudīšanai ir daudz ieguvumu veselībai. Tas ir pildīts ar polifenoliem, flavonoīdiem un antioksidantiem, kam piemīt pretiekaisuma un pretnovecošanas efekts. Tas satur arī teobromīnu, kas ir kofeīnam līdzīgs stimulants, bet bez nervozitātes vai enerģijas krituma.
Daži no daudzajiem kakao šokolādes ieguvumiem veselībai ir:
- Uzlabo kognitīvās funkcijas un mazina garīgo nogurumu
- Stiprina imūnsistēmu
- Aizsargā ķermeni no hroniskām slimībām
- Atbalsta zarnu darbību, stimulējot veselīgo zarnu baktēriju augšanu
- Turklāt kakao šokolāde iepriecina un paaugstina garastāvokli.
2. Šokolādes saruna
Runājām par kakao izcelsmi, garšu niansēm,
Iesoļojām filozofijā par apzinātu būšanu, pieredzēšanu
Parunājām par bēniem un viņu pieredzi un izpratni par šokolādi
Pieskārāmies sava ceļa iešanai no idejas līdz rezultātam
Un nonācām pie miera sevī 🤍
Lai vērtīgi, lai skaisti! 🙏
Sarunu vari noklausīties šeit
Ar cieņu un mīlestību,
Latte
1.Šokolādes saruna
1.Saruna kopā ar Alīnu Sietiņu no PriyaFamily ir aizvadīta 🤎
Šajā sarunā varēsi ieskatīties,
✨ kā ir iet savu ceļu,
✨ kakao maģijā,
✨ kas notiek, kad ļaujās,
✨ kopienās,
vienvārdsakot - lecām dziļumā ✨
Mīļš paldies Alīnai par uzticēšanos, kopā būšanu un dalīšanos. 🫶
Uz tikšanos nākamajās Šokolādes sarunās mīļie! 🤎
Ar cieņu un mīlestību,
Latte
Šokolāde un bērni
"Tev nevajadzētu uztraukties, ka šokolāde, ko pērc un ēd var saturēt bērna kultivētu vai novāktu kakao."
Lai gūtu skaidrāku ieskatu par notiekošo, izklāstīšu to mūsu platuma grādu un ikdienas terminos.
Iedomājies skolnieku, pirmklasnieku, 7 gadi. Viņu atrauj no vecākiem un aizved kaut kur.
Šis mazais cilvēks attopas fermā, viņa jaunie pienākumi ir nevis palīdzēt vecākiem, rotaļāties vai domāt par nākotni, bet nesāt vairākus kilogramus smagus kartupeļu maisus, zāģēt zarus un apsmidzināt labību ar pesticīdiem.
Par lēnu strādāšanu vai nokrišanu pienākas smags pēriens.
Pusdienās makaronūdens, kas palika pāri no vārīšanas (varbūt kāds makarons, ja palika pielipis pie katla)
Labi garai darba dienai beidzoties, bērnu aizved uz tukšu šķūni un ieslēdz (ja nu nepatīk jaunās dzīves pienākumi, lai neaizmūk)
Paiet gadi, jaunietis nu jau ir 14 gadus vecs, kurš nu jau 7 gadus ir šādi dzīvojis dienu dienā.
Stiprs un veselīgs, ne?
Skarbā patiesība ir - strādā līdz nomirsti, jaunieša vietā nāks nākamais tāds pats.
Par bēgšanu tiek grieztas kājas un izpildīti citi tik pat ļauni pazemojumi.
Āfrikā, lielākoties tieši
Côte d’Ivoire un Ghanā strādā ap 1.5 MILJONI bērnu.
Iedomājies, tas ir visus pasaules latviešus saskaitot, tik daudz bērni no 5 gadu vecuma dara, ko -
⁃ Nēsā vairākus kg smagus kakao pupiņu maisus
⁃ Ar mačetēm ievāc kakao pākstis
⁃ Smidzina augus ar pesticīdiem
⁃ Ēd kukurūzu atlikumu sūkalas
⁃ Dzer netīru ūdeni
⁃ Guļ aizslēgtos šķūņos (un nē, viņiem nav mīkstas gultiņas ar spilventiņiem)
Daudzām no šīm audzētavām pat ir dažādi sertifikāti, kas apgalvo, ka netiek izmantota bērnu verdzība, ka darbiniekiem ir godīgas algas un citas lietas, kuras mums Eiropā šķiet pašsaprotama norma.
Patiesība ir tāda, ka pašiem darbiniekiem nav ne jausmas, ka viņu alga ir sertificēti "godīga", jo izdzīvot isti par to nevar.
Katrs lēts un neapdomīgs šokolādes vai kakao našķis ir atbalsts šim darba spēkam. Diemžēl.
Te pat, veikalos, pērkot šokolādi likumīgi tiek atbalstīts nelikumīgais, necilvēcīgais.
Kā zināt, vai šokolādes radīšanas procesā ir izmantots bērnu darbs? - darot sarežģīto lietu - meklējot googlē.
Izmantotie avoti:
Child Labor and Slavery in the Chocolate Industry - Food Empowerment Project (foodispower.org)
Child Labor in the Production of Cocoa | U.S. Department of Labor (dol.gov)
Kompānijas, kuras izmanto un neizmanto verdzību un bērnu darbu
Ceremoniālais kakao un kakao ceremonija
Sākumā - kāda tad ir atšķirība starp “kakao” un “ceremoniālo kakao”.
Bet kur tad palika ceremoniālais kakao?
⁃ Ceremoniālais kakao ir pats pirmais produkts, ko iegūst apstrādājot pupiņas - kakao masa, jeb citur saukts arī par “raw cacao”
Nekas pielikts, nekas atņemts.
Tāpēc ceremoniālais kakao ir tik bagāts ar antioksidantiem, minerāļiem, dzelzi un kalciju.
Ceremoniālais kakao ir ticis izmantots jau gadsimtiem ilgi. Galvenokārt rituālos un ceremonijās. Kakao palīdz savienoties ar dvēseli, sajust un apzināties sevi un klātesamību šim mirklim.
Maiju teika vēsta -
Ikreiz, kad rodas nelīdzsvars starp cilvēkiem un dabu, kakao gars nāk no lietus meža, lai atvērtu cilvēku sirdis un atgrieztu planētu harmonijas stāvoklī.
Tāpēc kakao tiek saukts par "dvēseles ēdienu".
Kakao sviests
Kakao sviests satur lielu daudzumu taukskābju, vitamīnu E un vitamīnu K, Taukskābes palīdz mitrināt ādu. Kakao sviestā esošie tauki rada aizsargbarjeru, kas notur mitrumu un neļauj ādai izžūt. Kakao sviests ir arī daudzu lokālu ārstēšanas līdzekļu, piemēram, ekzēmas un dermatīta, galvenā sastāvdaļa. Kakao sviesta bagātīgais mitruma saturs un aizsargājošais eļļas saturs mazina niezi un ļauj ādai dziedēt pēc uzliesmojuma.
Vasarā ir ļoti aktuāla sauļošanās, veselīgs iedegums un ādas pasargāšana no apdegšanas. Ultravioletā (UV) starojuma iedarbība var izraisīt izmaiņas ādas struktūrā, bojāt ādas šūnas un pat palielināt ādas vēža risku. Kakao sviestā esošās fitoķīmiskās vielas var pasargāt ādu no kaitīgo UV staru radītiem bojājumiem un samazināt ādas slimību risku. Šīs ir tikai dažas kakao sviesta labās īpašības.
Kakao sviestu var izmantot gan uzturā, gan kosmētikā. Šeit gan vēlos piebilst, ka kakao sviests, kas ir lietojams uzturā ir lietojams arī kosmētikā, savukārt, kakao sviests, kas tiek pārdots lietošanai kosmētikā, ne vienmēr ir lietojams uzturā!
Izmantotie avoti:
Cocoa Butter: Health Benefits, Nutrients, Preparation Information, and More (webmd.com)
Ksilitols jeb bērzu cukurs
Ksilitols ir tik pat salds cik cukurs un tam nav specifiskas pēcgaršas ka, piemēram, stēvijai.
Ar ko ksilitols atšķiras no galda cukura?
- Ksilitola uzturvērtība ir 2.4kcal uz 1 gramu - tajā pat laika cukuram ir 4 uz 1 gramu;
- Ksilitola glikēmiskais indekss ir 8, kamēr glukozei ir 100.
Kas nozīmē, ka ksilitols izraisa daudz mazāku cukura līmeņa kāpumu asinīs kā to dara cukurs , līdz ar to ir lenāks enerģijas pieplūdums un nav straujšs kritums, kā tas ir no cukura. Tas ir drošs lietošanai cilvēkiem ar diabētu un hiperglikēmiju.
Ksilitols un mutes veselība
Pirms vairāk ka 50 gadiem somu zinātnieki atklāja, ka ksilitols atstāj labvēlīgu ietekmi uz mutes veselību. Tas kavē kariesa attīstību. Kā arī stiprina kaulus un uzlabo kopējo mutes veselību.
Ksilitols tiek plaši izmantots zobu pastās, košļājamās gumijās un citos mutes kopšanas līdzekļos, kā arī ikdienas pārtikas produktos.
Lai uzlabotu mutes veselību, pēc zobu mazgāšanas var skalot muti ar ksilitolu, ieberot mutē 5-6g (1/2 tējkarote), izkausē to siekalās, izskalina pa muti un izspļauj.
Citas pozitīvas īpašības, kas piemīt ksilitolam:
- Uzlabo imūnsistēmu;
- Uzlabo zarnu trakta darbību;
- Uzlabo lipīdu un kaulu metabolismu;
- Samazina ausu un elpceļu infekcijas;
- Atstāj vēl daudz un dažādus pozitīvus iespaidus uz cilvēka veselību.
Ksilitola negatīvās īpašības
- Ksilitola ieguve ir daudz sarežģītakā nekā cukura, tāpēc arī tas ir daudz dārgāks;
- Ir bīstams suņiem!!! Ja citiem zīdītājiem tas ir nekaitīgs vai pat labvēlīgs (kā, piemēram, cilvēkam) tad sunim, tas ir ļoti kaitīgs!;
- Vēl viens mīnuss ir - to pārdozējot tas var izraisīt īslaicīgas zarnu problēmas (caureju).
Lai ar šo problēmu nesaskartos ieteicamā dienas deva ir:
- Līdz 30g;
- Jutīgiem cilvēkiem 10g;
- Pierodot pie ksilitola līdz pat 70g.
Izmantotie avoti:
Xylitol - EPA - European Association of Polyol Producers (polyols-eu.org)
Health benefits of xylitol | Applied Microbiology and Biotechnology (springer.com)
Xylitol: Uses, effects, and possible benefits (medicalnewstoday.com)